بازار سهام ایران در حالی چشم به تحولات سیاسی و اقتصادی دوخته که ابهامات پیرامون آینده، فعالان بازار را محتاط کرده، سوال اصلی این است که آیا با وجود ریسکهای موجود، سهامداران میتوانند به سودآوری مجامع دل ببندند یا باید استراتژیهای سرمایهگذاری خود را تغییر دهند؟
محمد اقبالنیا کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار صنعت مالی درباره خروج پول از بازار سهام و وحشتزدگی برخی بابت این مسئله اظهار کرد: خروج پول از بازار سهام عمدتاً ناشی از ریسکهای سیاسی است و بعد از انتخابات ریاست ، جمهوری آمریکا برخی دنبال گشایش بازاز سهام بودند، اما با موضعگیریهای اخیر ترامپ و مقامات کشورمان بازار سهام کمی کمرنگتر شد.
وی اضافه کرد: بعد از انتخاب ترامپ لایه صعودی در بازار سهام به وجود آمد، بهطوری که شاخص از کف وارد 50 درصد شد و ارز توافقی و کم شدن فاصله ارز توافقی و ارز آزاد به لایه صعودی کمک کرد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در مقطعی که بازار در حال رشد بود نگرش این بود که با ترامپ به راهکار توافقی برسند که اشتباه بود و هرچه جلوتر آمدیم برخی انگیزه داشتند تا پول و سرمایهشان را به سمت بازارهای پرسود و مشخصاً طلا ببرند که بهطور سنتی دایره امنی در شرایط سیاسی فعلی محسوب میشود.
اقبال نیا کارشناس بازار سرمایه متذکر شد: بنابراین به نظر میرسد تا زمانی که فعالان اقتصادی ریسکهای سیاسی را بالا میدانند بازار سهام نخواهد توانست رونق بگیرد و هر زمان بازار سهام احساس آرامش کند یا متغیّرهای اقتصادی برای کمک وارد بازار شود، مشابه اتفاقی که در بازار ارز توافقی رخ داد بهتدریج اگر در مسیر بهبود باشد بازار شرایط مطلوبی خواهد داشت.
وی درباره اینکه فکر میکنید بازار سهام چه زمانی روی آرامش به خود خواهد دید؟ چنین پاسخ داد: اگر بهطور کوتاهمدت بگویم فکر میکنم احتمالاً در سه تا چهار ماه آینده ممکن است این اتفاق بیفتد، چراکه فضای سیاسی آرامتر خواهد بود، حال در آغاز ترامپ جنگ رسانهای را علیه ایران آغاز کرده و به گفته مسئولان تا سه ماه آینده مذاکرات ایران با اروپا بهصورت باواسطه آغاز میشود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: طی مذاکرات با اروپا به سمت مجامع شرکتها هم خواهیم رفت، ادامه داد: از سویی اگر بانک مرکزی بتواند فاصله ارز توافقی و آزاد را کمتر کند در شرایط فعلی بازار سهام این شانس را دارد که مجدداً در خط مجامع رشد کند.
اقبالنیا در ادامه توضیح داد: در چند وقت گذشته اصلاحی در قیمت سهام اتفاق افتاده که مجدداً سهام جذاب شده و اگر دورنما و چشمانداز در مسیر بهبود مسائل سیاسی باشد سهام میتواند تا خط مجامع رشد کند.
وی درباره اینکه شایعات خبر برکناری فرزین رئیس کل بانک مرکزی چقدر در اُفت بازار سهام نقش داشته است؟ تشریح کرد: تحولات بانک مرکزی از بابت اینکه چه کسی در رأس قرار دارد موضوعمحور نیست، بلکه موضوع سیاستهایی است که در حال اجرا شدن است.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: آنچه که در بازار سرمایه و سیاستهای پولی کشور اهمیت دارد موضوع فاصله ارز توافقی و آزاد و سیاستگذاری بانک مرکزی است که در حوزه نرخ بهره، کنترل هیجانات و نوسانات در بازار ارز و طلا صورت میگیرد.
اقبالنیا تشریح کرد: این موارد متغیّرهایی است که در بازار سهام تعیینکننده هستند و در حال حاضر دوباره فاصله ارز توافقی و آزاد بسیار زیادی شده و این سیگنال خوبی برای بازار سهام نیست، بنابراین سیاستهای رئیس کل بانک مرکزی باید در راستای این باشد که فاصله ارز آزاد و توافقی را کمتر کند و بازار سهام هم از این موضوع استقبال خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگر که سهامداری در شرایط فعلی را توصیه میکنید؟ گفت: این موضوع به ترجیحات افراد و ریسکپذیری آنان برمیگردد، اما بهصورت کلی در چند وقت اخیر قیمت ارز و طلا رشد بالایی داشته و از قیمت واقعیشان فاصله گرفتهاند.
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: در سه ماه آینده مشروط بر کاهش تنشهای بینالمللی و انتخاب اوراق درآمد ثابت میتوان بازدهی بهتری از بازار طلا و ارز داشت و در مقطعی هستیم که ممکن است با برقرار شدن آرامش در بازار دچار اصلاح قیمتی در بازار ارز و طلا شویم و قیمتها اُفت کند.
اقبالنیا یادآور شد: با نگاه مجامع اگر سهامهای پرپتانسیل خریداری شود نتیجه بهتری خواهد داشت.