کارشناس بازار طلا و سرمایه پیشبینی کرد که در صورت دستیابی به توافق و ثبات در نرخ ارز (مثلاً تثبیت قیمت دلار در محدوده ۸۰ هزار تومان)، ارزش پول ملی تقویت شده و افزایش شدید قیمت طلا کاهش مییابد. در این سناریو، تنها نوسانات قیمت جهانی طلا بر قیمت داخلی آن اثرگذار خواهد بود که با توجه به رشدهای گذشته انتظار میرود رشدهای آینده محدودتر باشد.
مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با صنعت مالی، به بررسی وضعیت بازار طلا، صندوقهای سرمایهگذاری طلا و ETFهای مرتبط پرداخت و با اشاره به ماهیت ذاتی طلا به عنوان پناهگاه امن در برابر نوسانات اقتصادی تأکید کرد: در شرایط تورمی و کاهش ارزش پول ملی تقاضا برای طلا افزایش مییابد و این پدیده با روی کار آمدن ترامپ و افزایش قیمت جهانی طلا تا حدود ۳۵۰۰ دلار در سطح جهانی، از جمله در چین و اروپا به وضوح قابل مشاهده بود. در ایران نیز، همزمان با افزایش قیمت جهانی طلا، کاهش ارزش ریال و افزایش نرخ ارز از حدود ۶۰ هزار تومان به بیش از ۱۰۵ هزار تومان، باعث گرایش بیشتر مردم به خرید طلا به عنوان راهکاری برای حفظ ارزش داراییهایشان شده است.
صفاری پیشبینی کرد که در صورت دستیابی به توافق و ثبات در نرخ ارز (مثلاً تثبیت قیمت دلار در محدوده ۸۰ هزار تومان)، ارزش پول ملی تقویت شده و افزایش شدید قیمت طلا کاهش مییابد. در این سناریو، تنها نوسانات قیمت جهانی طلا بر قیمت داخلی آن اثرگذار خواهد بود که با توجه به رشدهای گذشته انتظار میرود رشدهای آینده محدودتر باشد.
وی با اشاره به کاهش نوسانات احتمالی بازار طلا و کاهش جذابیت سرمایهگذاری در این بازار، به خروج تدریجی سرمایه از صندوقهای طلا و ورود آن به بازار سهام (بازاری که از لحاظ ارزشگذاری نسبت به سالهای گذشته عقب مانده است) اشاره کرد و گفت: این روند از ابتدای سال جاری قابل مشاهده بوده و در صورت توافق احتمالی، شتاب بیشتری خواهد گرفت.
صفاری در مورد آینده صندوقهای طلا و ETFهای مرتبط، به ساختار اوپناند این صندوقها اشاره کرد که امکان ورود و خروج آزاد سرمایه را فراهم میکند و در این رابطه گفت: این صندوقها پشتوانه دارایی واقعی مانند شمش یا سکه دارند که حتی در صورت خروج گسترده سرمایه، تنها اندازه صندوق کوچکتر میشود و از نظر دارایی دچار بحران نخواهند شد و ورشکستگی برای آنها معنایی ندارد. حتی سکویهای طلا با وجود تفاوتهای جزئی در عملکرد به دلیل پشتوانه داراییهای واقعی دچار بحران جدی نخواهند شد هر چند کاهش کارمزدها محتمل است.
صفاری در پایان تأکید کرد که با ایجاد ثبات اقتصادی و ثبات در نرخ ارز، انتظار میرود بازار طلا و صندوقهای مرتبط، رشد قابل توجهی همچون سال گذشته نداشته باشند و سرمایهها به تدریج به سمت بازار سهام سوق پیدا کنند.
بیشتر بخوانید: