جنگ اسرائیل با ایران، طبق برآوردهای اولیه، روزانه صدها میلیون دلار برای این کشور هزینه دارد؛ مبلغی که میتواند توانایی اسرائیل را برای هدایت یک جنگ طولانی محدود کند.
به گزارش صنعت مالی از وال استریت ژورنال، بزرگترین هزینه جنگ اسرائیل علیه ایران، مربوط به رهگیرهایی است که برای منهدم کردن موشکهای ورودی ایران لازم هستند، که تنها این رهگیرها میتوانند روزانه بین دهها میلیون تا ۲۰۰ میلیون دلار هزینه داشته باشند، کارشناسان میگویند. مهمات و هواپیماها نیز به این هزینهها اضافه میشوند، همینطور خسارتهای بیسابقهای که به ساختمانها وارد شده است. برخی برآوردها تاکنون میگویند که بازسازی یا تعمیر خسارات میتواند حداقل ۴۰۰ میلیون دلار برای اسرائیل هزینه داشته باشد.
افزایش این هزینهها، فشار بر اسرائیل را برای پایان سریع جنگ بالا میبرد.
مقامات اسرائیلی گفتهاند که این حمله جدید میتواند دو هفته طول بکشد و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، هیچ نشانهای از توقف پیش از رسیدن اسرائیل به تمام اهدافش، که شامل «حذف برنامه هستهای ایران و تولید و زرادخانه موشکهای بالستیک آن» است، نشان نداده است. اما این جنگ گران است.
مدت زمان جنگ و تاثیر آن بر اقتصاد
«عامل اصلی که واقعاً هزینه جنگ را تعیین خواهد کرد، مدت زمان آن خواهد بود،» این را کارنیت فلوگ، فرماندار سابق بانک مرکزی اسرائیل و اکنون محقق ارشد در اندیشکده «مؤسسه دموکراسی اسرائیل» در اورشلیم، گفت. فلوگ اظهار داشت که اقتصاد اسرائیل میتواند یک کارزار کوتاه را تحمل کند. او گفت: «اگر یک هفته باشد، یک چیز است» او ادامه داد: «اگر دو هفته یا یک ماه باشد، داستان کاملاً متفاوتی است.»
طی چند روز گذشته، به گفته دولت اسرائیل، ایران بیش از ۴۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کرده است که برای متوقف کردن آنها به سامانههای دفاع هوایی پیشرفته نیاز است. موشکهای بیشتر معمولاً به معنای رهگیرهای بیشتر است.
جزئیات هزینههای دفاعی و نظامی
سامانه «فلاخن داوود» (David’s Sling)، که به طور مشترک توسط اسرائیل و ایالات متحده توسعه یافته است، میتواند موشکهای کوتاهبرد تا دوربرد، پهپادها و هواپیماها را ساقط کند. به گفته یهوشوآ کالیسکی، محقق ارشد در «مؤسسه مطالعات امنیت ملی» مستقر در تلآویو، هر بار فعالسازی آن حدود ۷۰۰,۰۰۰ دلار هزینه دارد، با فرض استفاده از دو رهگیر، که معمولاً حداقل تعداد شلیک شده است.
«آروو ۳» (Arrow 3)، سامانه دیگری که در حال استفاده است، در برابر موشکهای بالستیک دوربرد که جو زمین را ترک میکنند، محافظت میکند، با هزینهای حدود ۴ میلیون دلار برای هر رهگیری، کالیسکی گفت. نسخه قدیمیتر «آروو»، معروف به «آروو ۲»، حدود ۳ میلیون دلار برای هر رهگیر هزینه دارد.
سایر هزینههای نظامی شامل هزینه نگهداری دهها هواپیمای جنگی، مانند جتهای جنگنده F-35، در آسمان برای ساعتها در فاصله حدود ۱۰۰۰ مایلی از خاک اسرائیل است. به گفته کالیسکی، هر ساعت پرواز آنها حدود ۱۰,۰۰۰ دلار هزینه دارد. هزینه سوختگیری جتها و مهمات از جمله بمبهایی مانند JDAM و MK84، نیز باید در نظر گرفته شود.
«در هر روز، این جنگ بسیار پرهزینهتر از جنگ در غزه یا با حزبالله است. و همه اینها از مهمات میآید. این هزینه بزرگ است» این را زوی اکشتاین، که ریاست «مؤسسه آرون برای سیاست اقتصادی» در دانشگاه رایشمن اسرائیل را بر عهده دارد گفت و به مهمات دفاعی و تهاجمی اشاره کرد.
بر اساس برآورد این مؤسسه، جنگ با ایران که یک ماه طول بکشد، حدود ۱۲ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.
وضعیت اقتصادی و خسارات
هزینههای نظامی اسرائیل از زمان آغاز جنگ افزایش یافته است، اما اقتصاددانان در این مرحله رکودی را پیشبینی نمیکنند، اکشتاین گفت. بخش بزرگی از اقتصاد اسرائیل در روزهای اخیر در نتیجه حملات ایران تعطیل شده است. تنها کارگران در صنایع ضروری به سر کار فراخوانده شدند و بسیاری از مشاغل مانند رستورانها تعطیل شدند. فرودگاه اصلی بینالمللی این کشور برای چندین روز بسته بود و اکنون برای پروازهای محدود بازگشت به اسرائیل برای کسانی که در خارج از کشور گیر افتادهاند، باز شده است.
روز دوشنبه، S&P ارزیابی ریسک خود را برای تشدید تنش اسرائیل و ایران منتشر کرد اما چشمانداز اعتباری خود را تغییر نداد. بازارهای اسرائیل روز چهارشنبه به بالاترین حد خود رسیدند و با وجود درگیری با ایران، همچنان از معیارهای ایالات متحده پیشی گرفتند، با این شرط که جنگ به نفع اسرائیل پایان خواهد یافت. برخی اقتصاددانان میگویند که به نظر میرسد بازارها فکر میکنند که اقتصاد اسرائیل انعطافپذیر خواهد بود همانطور که در ۲۰ ماه گذشته جنگ در غزه نشان داده است.
با این حال، خسارت وارد شده توسط حملات موشکی ایران افزایش خواهد یافت. مهندسان میگویند که تخریب ناشی از موشکهای بالستیک بزرگ برخلاف هر چیزی است که در دهههای اخیر جنگ در اسرائیل دیدهاند. صدها ساختمان تخریب شده یا به شدت آسیب دیدهاند و بازسازی یا تعمیر آنها صدها میلیون دلار هزینه خواهد داشت، این را ایال شالو، یک مهندس سازه که برای ارزیابی خسارت به زیرساختهای غیرنظامی فراخوانده شده است، گفت.
شالو تخمین زد که تعمیر یک آسمانخراش تازه ساخت در مرکز تلآویو، که تحت تأثیر حملات قرار گرفته است، حداقل دهها میلیون دلار هزینه خواهد داشت.
زندگی روزمره و پیامدهای اجتماعی
بیش از ۵,۰۰۰ نفر به دلیل خسارت موشکی از خانههای خود تخلیه شدهاند و برخی در هتلهایی که هزینه آنها توسط دولت پرداخت میشود، اسکان داده شدهاند، به گفته اداره دیپلماسی عمومی ملی اسرائیل.
هدف قرار دادن زیرساختهای حیاتی یک نگرانی اصلی در اسرائیل بوده است. دو حمله به بزرگترین پالایشگاه نفت اسرائیل در شمال اسرائیل منجر به تعطیلی آن و کشته شدن سه نفر از کارکنان پالایشگاه شد. به برخی از کارمندانی که در صنایع حساس یا حیاتی کار میکنند، در روزهای اخیر گفته شده است که به سر کار نیایند، به گفته درور لیتواک، مدیرعامل ManpowerGroup Israel، که بیش از ۱۲,۰۰۰ کارمند را در بخشهای مختلف اسرائیل تامین میکند.
روز چهارشنبه، فرماندهی جبهه داخلی اسرائیل گفت که ممنوعیت تجمع را تا حدی لغو خواهد کرد – اجازه میدهد تا ۳۰ نفر در مجموع ملاقات کنند – و اینکه محلهای کار در بیشتر نقاط کشور میتوانند بازگشایی شوند تا زمانی که یک پناهگاه نزدیک وجود داشته باشد.
اما با مدارس هنوز بسته، بسیاری از والدین در تلاشند تا کار از خانه و سرگرم کردن فرزندان خود را در میان یک کارزار نظامی دیگر مدیریت کنند.
آریل مارکوز، ۳۸ ساله، مدیر ارشد استراتژی برای یک سازمان غیرانتفاعی اسرائیلی، اکنون تماسهای کاری صبحگاهی خود را از پارکی در اورشلیم انجام میدهد که چندین ساعت را با چهار فرزند کوچک خود در آنجا میگذراند. او حدود ساعت ۴ بعدازظهر به خانه بازمیگردد و در حالی که همسرش مراقبت از کودکان را بر عهده میگیرد، به کار خود ادامه میدهد. او گفت: «خانوادههایی هستند که کاملاً تحت این فشار در حال فروپاشیاند».
خبر اصلی را اینجا بخوانید