یکم خرداد، روز ملی بهرهوری و بهینهسازی مصرف فرصتی مغتنم برای بازنگری در شیوههای مدیریتی و اجرایی کشور و ارتقای فرهنگ استفاده صحیح از منابع است. در شرایطی که کشور عزیزمان با محدودیتهایی در منابع طبیعی، انرژی، و مواد غذایی مواجه است، بهرهوری نه یک انتخاب، بلکه یک الزام راهبردی برای توسعه پایدار و امنیت اقتصادی محسوب میشود.
در حوزه تأمین و توزیع کالاهای اساسی بهویژه در چارچوب امنیت غذایی نیروهای مسلح، بهرهوری مفهومی فراتر از صرفهجویی صرف دارد. این واژه مترادف است با مدیریت هوشمند زنجیره تأمین، بهینهسازی فرآیندهای توزیع، کاهش ضایعات و بهکارگیری فناوریهای نوین در راستای ارتقای کیفیت خدماترسانی.
رهبر معظم انقلاب بهرهوری را استفاده صحیح و حداکثری از منابع موجود دانسته و بارها تأکید کردهاند که «افزایش بهرهوری، یکی از راههای اصلی جبران محدودیت منابع در کشور است.ایشان فرمودند:«اگر بهرهوری بالا رود، با امکانات موجود میتوان پیشرفتهای بزرگی را رقم زد.»
در جمعبندی از بیانات رهبر معظم انقلاب این طور برداشت می شود که بهرهوری و بهینهسازی مصرف نهتنها ابزارهای اقتصادی، بلکه مفاهیم راهبردی در مسیر پیشرفت، استقلال و عزت ملی هستند.
در شرایط تحریم و جنگ تمام عیار اقتصادی که به عنوان ابزار اصلی دشمنان در ناکارآمد نشان دادن جمهوری اسلامی در تأمین معیشت مردم تبدیل شده است موظفیم این مهم را از طریق گسترش زیرساختهای بهره وری و بهینه سازی مصرف به عنوان یک اصل انکار ناپذیر در تمامی ابعاد، عملیاتی نماییم.
همانطور که میدانیم کشور ما در سالهای اخیر با یکی از جدیترین بحرانهای زیستمحیطی خود روبهروست؛ کاهش منابع آب تجدیدپذیر، افت سطح سفرههای زیرزمینی و خشکسالیهای پیدرپی، زنگ خطری است برای امنیت غذایی، اقتصادی و زیستی ایران. در چنین شرایطی، تنها راهکار پایدار، حرکت بهسوی مدیریت بهرهور و اصلاح الگوی مصرف است؛ راهی که باید از سطح تصمیمگیری کلان تا فعالیتهای اجرایی خرد دنبال شود.
در این بین، سازمان اتکا به عنوان یکی از نهادهای مسئول در زمینه تأمین و تولیدِ اقلام اساسیِ غذایی تلاش کرده است اراضی کشاورزی گسترده خود را با اصلاح الگوی مصرف آب، الگوساز نماید. به عنوان نمونه، اجرای سیستمهای نوین آبیاری تحت فشار در اراضی کشاورزی وابسته به این سازمان منجر به کاهش بیش از ۴۰ درصدی مصرف آب و افزایش بهرهوری تولید شده است.
این اقدام نه تنها به صرفهجویی در منابع آبی کمک کرده بلکه نشاندهندهی امکان تحقق تولید پایدار و هوشمند در چارچوب شرایط اقلیمی کشور نیز است.
اکنون بیش از هر زمان دیگر مسئولیتپذیری جمعی در قبال منابع ملی و تلاش برای تحقق اقتصاد مقاومتی در گرو نگاه بهرهورانه و علمی به مسائل کشور است. بیاییم در این روز، بهرهوری را نه به عنوان یک شعار، بلکه به عنوان یک باور در مسیر توسعه و تعالی ایران اسلامی بهکار گیریم.
دکتر مرتضی اعلمی
دبیر امنیت غذایی نیروهای مسلح